Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 16)

Katma Deger Vergisi Genel Uygulama Tebliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig (Seri No:16) Taslagi Hazirlandi.

Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:

Katma Deger Vergisi Genel Uygulama Tebliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig

(Seri No: 16)

MADDE 1- 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Katma Deger Vergisi Genel Uygulama Tebliginin (I/C-2.1.5.1.) bölümünün birinci paragrafinda yer alan “vermis olmasi” ibaresi “vermis olmasi ve tahakkuk ettirilen KDV’yi de ödemis olmasi” seklinde degistirilmis ve ikinci paragrafi Teblig metninden çikarilmistir.

MADDE 2- Ayni Tebligin (II/B-11.1.) bölümünün birinci paragrafinin sonuna asagidaki parantez içi ibare eklenmistir.

“(Tescil belgesinin “tip ismi” veya “türü” bölümlerinde “gübre” ibaresi yer almayan ürünler gübre olarak degerlendirilmez.)”

MADDE 3- Ayni Tebligin (II/E-7.) bölümündeki “3065 sayili Kanuna 18/01/2017 tarihli ve 6770 sayili Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandigi Kanunu ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun ile eklenen geçici 37 nci maddede” ibaresi “3065 sayili Kanunun geçici 37 nci maddesinde”, “2017 yilinda” ibareleri “2017 ve 2018 yillarinda”, “2017 yilinin” ibaresi “2017 ve 2018 yillarinin”,“2017 yili” ibaresi

“2017 ve 2018 yili” olarak degistirilmistir.

MADDE 4- Ayni Tebligin (II/E-7.1.) bölümünün birinci paragrafinin üçüncü alt çizgili satirindan sonra gelmek üzere asagidaki satirlar eklenmistir.

“- Asgari 50 milyon Türk Lirasi tutarinda sabit yatirim öngörülen yatirimlara iliskin insaat isleri nedeniyle 2018 yilinin ilk alti aylik döneminde (1/1/2018-30/6/2018) söz konusu yatirim tesvik belgesi sahibi mükelleflere düzenlenen faturalarda yer alan ve bu süre içinde indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin izleyen bir yil içinde (1/7/2018-30/6/2019),

  • Asgari 50 milyon Türk Lirasi tutarinda sabit yatirim öngörülen yatirimlara iliskin insaat isleri nedeniyle 2018 yilinin ikinci alti aylik döneminde (1/7/2018-31/12/2018) söz konusu yatirim tesvik belgesi sahibi mükelleflere düzenlenen faturalarda yer alan ve bu süre içinde indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin izleyen bir yil içinde (1/1/2019- 31/12/2019),
  • 50 milyon Türk Lirasi tutarina kadar sabit yatirim öngörülen yatirimlara iliskin insaat isleri nedeniyle 2018 yilinda söz konusu yatirim tesvik belgesi sahibi mükelleflere düzenlenen faturalarda yer alan ve 2018 yili sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin izleyen yil içinde (1/1/2019-31/12/2019)”

MADDE 5- Ayni Tebligin (II/E-7.3.) bölümünün birinci paragrafinin üçüncü alt çizgili satirindan sonra gelmek üzere asagidaki satirlar eklenmistir.

“- Asgari 50 milyon Türk Lirasi tutarinda sabit yatirim öngörülen yatirimlara iliskin insaat islerinde 2018 yilinin ilk alti aylik döneminde (1/1/2018-30/6/2018) yüklenilen ve bu süre içinde indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV için en erken Temmuz/2018, en geç Mayis/2019 dönemine ait KDV beyannamesine,

  • Asgari 50 milyon Türk Lirasi tutarinda sabit yatirim öngörülen yatirimlara iliskin insaat islerinde 2018 yilinin ikinci alti aylik döneminde (1/7/2018-31/12/2018) yüklenilen ve

bu süre içinde indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV için en erken Ocak/2019, en geç Kasim/2019 dönemine ait KDV beyannamesine,

  • 50 milyon Türk Lirasi tutarina kadar sabit yatirim öngörülen yatirimlara iliskin insaat islerinde 2018 yilinda yüklenilen ve 2018 yili sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV için en erken Ocak/2019, en geç Kasim/2019 dönemine ait KDV beyannamesine”

MADDE 6- Ayni Tebligin (II/E) kisminin 7 nci bölümünden sonra gelmek üzere basligiyla birlikte asagidaki bölüm eklenmistir.

“8. Egitimde Firsatlari Artirma ve Teknolojiyi Iyilestirme Hareketi (FATIH) Projesi Kapsaminda Milli Egitim Bakanligina Yapilacak Mal Teslimi ve Hizmet Ifalarinda Istisna

3065 sayili Kanunun geçici 38 inci maddesinin birinci fikrasinda;

  • Bu maddenin yürürlüge girdigi 5/12/2017 tarihinden itibaren düzenlenen sözlesmelere istinaden Milli Egitim Bakanligi tarafindan FATIH Projesi kapsaminda yapilan mal ve hizmet alimlarinda uygulanmak üzere, proje bilesenlerine iliskin olarak; Milli Egitim Bakanliginca yapilan ithalatlar ile bu Bakanliga yapilan mal teslimleri ve hizmet ifalarinin katma deger vergisinden müstesna oldugu,
  • Bu kapsamda yapilan mal teslimleri ve hizmet ifalari nedeniyle yüklenilen vergilerin, vergiye tabi islemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecegi,
  • Indirim yoluyla telafi edilemeyen vergilerin 3065 sayili Kanunun 32 nci maddesi hükmü uyarinca istisna kapsaminda islem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecegi,
  • Maliye Bakanliginin istisna ve iadeye iliskin usul ve esaslari belirlemeye yetkili oldugu

hükme baglanmistir.

Bu istisna uygulamasina iliskin usul ve esaslar asagida belirlenmistir.

    1. Kapsam

Söz konusu istisnanin uygulanabilmesi için;

  • Sözlesmenin Milli Egitim Bakanligi ile yükleniciler arasinda 5/12/2017 tarihinden sonra düzenlenmis olmasi,
  • Sözlesme konusu mal ve hizmetlerin FATIH projesi kapsamindaki bilesenlerden olmasi,
  • Proje kapsamindaki mal teslimi ve hizmet ifalarinin Milli Egitim Bakanligina yapilmis olmasi veya bu kapsamdaki ithalatin Milli Egitim Bakanligi tarafindan yapilmis olmasi

gerekmektedir.

    1. Istisnanin Uygulamasi

FATIH projesine iliskin olarak Milli Egitim Bakanligina istisna kapsaminda yapilacak teslim ve hizmetler için Milli Egitim Bakanliginca Teblig eki (EK:25) istisna belgesi düzenlenerek saticilara verilir. Saticilar bu belgeye istinaden Milli Egitim Bakanligina yapilacak FATIH projesi kapsamindaki mal teslimi ve hizmet ifalarinda KDV hesaplamaz. Bu kapsamdaki mallarin ithalinde istisna belgesi Milli Egitim Bakanligi tarafindan gümrük müdürlügüne hitaben düzenlenir.

Düzenlenecek istisna belgesine, istisna kapsamindaki mal ve hizmetlerin nitelik, miktar ve tutarini gösteren bir liste de eklenir.

Satici firma bu istisna belgesi ve eki listeyi 213 sayili Kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre saklar.

Istisna uygulanan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen KDV, saticilar tarafindan indirim konusu yapilabilir. Indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV saticilara talep edilmesi halinde iade edilir.

    1. Istisnanin Beyani

Bu istisna kapsaminda saticilar tarafindan KDV hesaplanmayan teslim ve hizmetler, teslim ve hizmetin gerçeklestigi döneme ait KDV beyannamesinde yer alan "Istisnalar-Diger Iade Hakki Doguran Islemler" kulakçiginin "Tam Istisna Kapsamina Giren Islemler" tablosunda 329 kod numarali satirinda beyan edilir.

Beyan edilen satirin "Teslim ve Hizmet Tutari" sütununa istisnaya konu teslim ve hizmetlerin tutari, "Yüklenilen KDV" sütununa bu teslim ve hizmetlere iliskin alim ve giderlere ait belgelerde gösterilen toplam KDV tutari yazilir. Iade talep etmek istemeyen mükellefler, "Yüklenilen KDV" sütununa “0” yazmalidir.

    1. Iade

Bu istisnadan kaynaklanan iade taleplerinde asagidaki belgeler aranir:

  • Standart iade talep dilekçesi.
  • Istisnanin beyan edildigi döneme iliskin indirilecek KDV listesi.
  • Iade hakki doguran isleme ait yüklenilen KDV listesi.
  • Iadesi talep edilen KDV hesaplama tablosu.
  • Satis faturalari listesi.
  • Istisna belgesi ve eki listenin örnegi.
      1. Mahsuben Iade

Mükelleflerin bu istisnadan kaynaklanan mahsuben iade talepleri, yukaridaki belgelerin ibraz edilmis olmasi halinde miktarina bakilmaksizin vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir.

      1. Nakden Iade

Mükelleflerin bu istisnadan kaynaklanan ve 5.000 TL’yi asmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir. Iade talebinin

5.000 TL’yi asmasi halinde asan kismin iadesi, vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir. Teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilir ve teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülür.”

MADDE 7- Ayni Tebligin (II/F-4.16.) bölümünün birinci paragrafindaki “ile bankalara borçlu olanlarin ve kefillerinin borçlarina karsilik tasinmaz ve istirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapilan satislar dâhil) bankalara devir ve teslimleri” ibaresi Teblig metninden çikarilmistir.

MADDE 8- Ayni Tebligin (II/F-4.16.3.) bölümünün basliginda yer alan “Bankalara” ibaresi “Bankalara, Finansal Kiralama ve Finansman Sirketlerine” seklinde, ayni bölümde yer alan “Bankalara”, “bankalara” ve “bankaya” ibarelerinden sonra gelmek üzere “, finansal kiralama ve finansman sirketlerine” ibareleri eklenmis, ayni bölümde yer alan “banka” ibaresi “banka, finansal kiralama ve finansman sirketleri” olarak degistirilmis ve bölümde yer alan “Örnek”ten önce gelmek üzere asagidaki paragraf eklenmistir.

“Bankalara, finansal kiralama ve finansman sirketlerine borçlu olanlarin ve kefillerinin borçlarina karsilik tasinmaz ve istirak hisselerinin bunlara devir ve teslimlerine iliskin istisna uygulamasinda, borçlu olanlarin ve kefillerinin tasinmaz ve istirak hisselerinin ticaretini yapmak amaciyla aktiflerinde bulundurup bulundurmadiklari dikkate alinmaz.”

MADDE 9- Ayni Tebligin (II/F) kisminin (4.24.) bölümünden sonra gelmek üzere basligiyla birlikte asagidaki bölüm eklenmistir.

“4.25. Yurt Disindan Alinan Roaming Hizmetlerinde Istisna

3065 sayili Kanunun 17 nci maddesinin 4 numarali fikrasina 1/1/2018 tarihinde yürürlüge girmek üzere eklenen (ç) bendi ile uluslararasi roaming anlasmalari çerçevesinde yurt disindan alinan roaming hizmetleri ile bu hizmetlerin Türkiye’deki müsterilere yansitilmasi KDV’den istisna tutulmustur.

Buna göre, 1/1/2018 tarihinden itibaren yurt disinda mobil telefon kullanimlarina iliskin olarak yurt disindaki GSM operatörleri tarafindan Türkiye’de yerlesik GSM operatörüne verilen roaming hizmetleri KDV’den istisna olup, bu hizmetler nedeniyle Türkiye’de yerlesik GSM operatörü sorumlu sifatiyla KDV beyaninda bulunmayacaktir.

Ayrica, bu hizmetlerin GSM operatörleri tarafindan müsterilerine yansitilmasi da KDV’den istisna oldugundan, GSM operatörleri tarafindan müsterilerine düzenlenecek faturalarda yurt disindaki kullanimlara iliskin yansitilan roaming bedelleri KDV matrahina dahil edilmez.”

MADDE 10- Ayni Tebligin (III/A) kisminin (4.6.) bölümü basligiyla birlikte asagidaki sekilde degistirilmistir.

“4.6. Ön Ödemeli Elektronik Haberlesme Hizmetleri

3065 sayili Kanunun (23/f) maddesinin Maliye Bakanligi'na verdigi yetkiye dayanarak, mobil elektronik haberlesme isletmecileri tarafindan ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapilan satislar da dahil olmak üzere, bütün ön ödemeli elektronik haberlesme hizmetlerinin özel matrah sekline göre vergilendirilmesi uygun görülmüstür.

Buna göre, mobil elektronik haberlesme isletmecileri tarafindan ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapilan TL satislari ile sabit telefon hizmeti sunmaya yetkili isletmeciler tarafindan yapilan arama karti satislarina iliskin KDV’nin distribütör ve bayi karlarina isabet eden KDV’yi de ihtiva edecek sekilde mobil elektronik haberlesme isletmecileri ve sabit telefon isletmecileri tarafindan ön ödemeli satislarin yapildigi dönemde beyan edilmesi gerekmektedir.

Bu durumda distribütörler ve bayiler, belirtilen kapsamdaki ön ödemeli satislar için ayrica vergi hesaplamazlar.

Örnek: Mobil elektronik haberlesme isletmecisi (K) A.S., ön ödemeli hatta yükleme yapilmak üzere, distribütörü (Z) A.S.’ye aboneye nihai satis bedeli (vergiler dâhil) 125,50 TL olan yükleme tutarini KDV (%18) ve özel iletisim vergisi (%7,5) hariç 95,00 TL’ye satmistir. Bu durumda isleme iliskin KDV asagidaki gibi hesaplanir.

 

Aboneye Nihai Satis Bedeli (Vergiler Dâhil)

:

125,50 TL

KDV Matrahi [Aboneye Nihai Satis Bedeli

(Vergiler Dâhil)/(100 + KDV Orani + ÖIV Orani)*100]

:

100,00 TL

Hesaplanan KDV (100 TL*0,18)

:

18,00 TL”

 

MADDE 11- Ayni Tebligin (III/B-3.) bölümüne altinci paragraftan sonra gelmek üzere asagidaki paragraf eklenmistir.

“Bu çerçevede, indirimli orana tabi islemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarinin iade konusu yapilamayacak kismiyla ilgili sinir, 2018 yili için

    1. TL olarak belirlenmistir.”

MADDE 12- Ayni Tebligin (III/B-3.6.) bölümünde yer alan Tablo 3’ün (8) no.lu “IADE EDILEBILIR KDV TUTARI” sütununun son satirinda yer alan “10.200” ibaresi “25.200” olarak, bu bölümün son paragrafinin ilk cümlesi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“Bu tutardan ilgili yil için belirlenen alt sinir düsülmek suretiyle iade tutari, [41.000- 15.800]= 25.200 TL olarak hesaplanacaktir. Temmuz ve Agustos vergilendirme döneminde devreden KDV tutari “0” oldugundan ve bu dönemlerden sonra iadeye esas KDV hesaplamasina yeniden baslanildigindan, mükellefe Subat ve Haziran vergilendirme dönemlerinde mahsuben iade edilen tutarlar Aralik vergilendirme dönemindeki kümülatif iadeye esas KDV tutarindan düsülmeyecektir.”

MADDE 13- Ayni Tebligin (III/C-5.6.) bölümünün sonuna asagidaki paragraf eklenmistir.

“213 sayili Vergi Usul Kanununun 174 üncü maddesinde "Hesap dönemi normal olarak takvim yilidir. Su kadar ki, takvim yili dönemi faaliyet ve muamelelerinin mahiyetine uygun bulunmayanlar için, bunlarin müracaati üzerine Maliye Bakanligi 12'ser aylik özel hesap dönemleri belli edebilir." hükmüne yer verilmistir. Buna göre, gelir veya kurumlar vergisi bakimindan özel hesap dönemine tabi olan KDV mükelleflerinin yüklendikleri KDV’yi özel hesap dönemini asmamak kaydiyla belgelerin kanuni defterlere kaydedildigi dönemde indirmeleri mümkündür.”

MADDE 14- Ayni Tebligin (IV/E-1.1.) bölümünün sonuna asagidaki paragraflar eklenmistir.

“Öte yandan, bu bölümde yapilan düzenlemeler, özel esaslara tabi tutulacak mükellefler ile bunlarin ve bunlardan alim yapanlarin iade taleplerinde uygulanacak usul ve esaslarin belirlenmesine iliskin olup; KDV iadesini doguran alimlarin kaynagina/alt safhalarina yönelik arastirma yapilmasini sinirlandirici bir nitelik arz etmemektedir.

Bu kapsamda, mükelleflerin iade taleplerinde, dogrudan alim yapilanlardan daha alt safhalarindaki islemleri gerçeklestiren mükellefler hakkinda, vergi dairesince görülen lüzum üzerine dogrudan ya da yeminli mali müsavirlerce düzenlenen raporlarda veya karsit incelemelere iliskin tutanaklarda yer alan bilgiler çerçevesinde yapilan arastirmalar neticesinde iade talebinde bulunan mükellefin alimlarina iliskin olumsuzluk bulundugunun anlasilmasi, dolayisiyla talep edilen iade tutarinin dogruluguna iliskin tereddüt hâsil olmasi halinde, iade talep eden mükellef bu alimlar (alimlarina isabet eden alt safhalardaki alimlar) dolayisiyla özel esaslar kapsamina alinmasa dahi, gerçekte iadesi gereken KDV tutarinin tespiti ve Hazine zararina yol açilmamasini teminen mükelleften kendi alimlarinin gerçekliginin ve dogrulugunun Vergi Usul Kanununun 3 üncü maddesi çerçevesinde ispatlanmasinin talep edilebilecegi tabiidir.”

MADDE 15- Ayni Tebligin (IV/E-11.) bölüm basliginda yer alan “Dogrudan” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya Dolayli Olarak” ibaresi, ikinci paragrafinin birinci cümlesindeki “dogrudan” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya dolayli olarak” ibaresi eklenmis; üçüncü paragrafindaki “belgenin” ibaresi “kendi alimina iliskin belgenin” seklinde, “iade hesaplarindan” ibaresi “iade ve indirim hesaplarindan” seklinde, besinci paragrafinin

ikinci cümlesindeki “iade hesabindan” ibaresi “iade ve indirim hesabindan” seklinde degistirilmis; dördüncü ve yedinci paragraflari Teblig metninden çikarilmistir.

MADDE 16- Ayni Teblige ekte yer alan (EK: 25) eklenmistir.

MADDE 17- Bu Tebligin;

      1. 1 inci, 8 inci (eklenen paragraf hariç), 9 uncu maddeleri 1/1/2018 tarihinde,
      2. 10 uncu maddesi Tebligin yayim tarihini izleyen aybasindan itibaren,
      3. Diger maddeleri ile 8 inci madde ile eklenen paragraf yayimi tarihinde yürürlüge

girer.

MADDE 18- Bu Teblig hükümlerini Maliye Bakani yürütür.

EK 25: FATIH PROJESI KAPSAMINDAKI MAL VE HIZMET ALIMLARINA ILISKIN MILLI EGITIM BAKANLIGI TARAFINDAN VERILECEK ISTISNA BELGESI ÖRNEGI

Sayi : Konu:

……………………

……………………

……………………

 

T.C.

MILLI EGITIM BAKANLIGI

Egitimde Firsatlari Artirma ve Teknolojiyi Iyilestirme Hareketi (FATIH) Projesine iliskin Bakanligimiz ile Sirketiniz arasinda düzenlenen … tarihli sözlesme çerçevesinde, FATIH projesi kapsaminda oldugu tespit edilen ekli listede yer alan mal ve hizmetlerin Bakanligimiza teslim ve ifasi 3065 sayili KDV Kanununun geçici 38 inci maddesine göre KDV’den müstesnadir.

Bu belge, Maliye Bakanligi Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan hazirlanarak 26/04/2014 tarih ve 28983 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan KDV Genel Uygulama Tebliginin (II/E-8) bölümünde yapilan düzenlemelere dayanilarak ve …/…/20.. tarihine kadar geçerli olmak üzere tanzim olunmustur.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Imza/Kase

Ek: Fatih Projesine Iliskin Milli Egitim Bakanligina Istisna Kapsaminda Teslim Edilecek Mal ve Hizmet Listesi

 

FATIH PROJESINE ILISKIN MILLI EGITIM BAKANLIGINA ISTISNA KAPSAMINDA TESLIM EDILECEK MAL VE HIZMET LISTESI

Sira No

Cinsi

Ölçü Birimi

Miktari

Tutari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarih Imza

(22.12.2017)